top of page
Σπάνιες οινοποιήσεις

Μου ήταν αδύνατον την τελευταία μέρα του Οινοράματος 2015 (Δευτέρα), να μην ασχοληθώ με τις σπάνιες γηγενής μας ποικιλίες και τις μονοποικιλιακές οινοποιήσεις τους. Που θα μπορούσε εξάλλου να έχει κανείς την ευκαιρία να τις βρει όλες μαζί σε ένα μέρος; 

Οι λευκές:

Σκλάβα, Πρεκνάδι, Γουστολίδι, Κυδωνίτσα, Πλυτό, Δαφνί, Σιδερίτης, Αηδάνι, Κατσανό, Γαιδουριά, Τιναχτορώγος, Μοσχάτο Σπίνας.

 

Οι ερυθρές:

Βραδιανό, Βουδόματο, Μαυρούδι, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αυγουστιάτης, Βερτζανί, Μαυροτράγανο, Κόνιαρος, Μεσενικόλα, Μαυροκουντούρα, Τσαπουρνάκος.

 

Ονόματα σπάνια, για κάποιους εντελώς άγνωστα, για κάποιους άλλους περίεργα και χιουμοριστικά. Είναι όμως τα διαμάντια που κρύβει η ελληνική γη και που αποφάσισαν οι οινοποιοί να αναδείξουν με κάθε κόπο και ρίσκο.

Και ειλικρινά μπράβο τους!!!

Τα δοκίμασα ένα προς ένα και αυτό που έχω να πω είναι να τα αναζητήσετε με κάθε ευκαιρία. 

Σκλάβα Ζαχαριά

Σκλάβα από τους Αμπελώνες Ζαχαριά.

Σκλάβα 100%

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το όνομά της. Θα σας σκλαβώσει αμέσως με τα φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδούς φρούτου και τις νότες βοτάνων.

Γεμάτο στόμα, με καλή τραγανή οξύτητα.

Πρεκνάδι Διαμαντάκου

Πρεκνάδι από το Κτήμα Διαμαντάκου.

Πρεκνάδι 100%

 

Αρώματα γλυκού ροδάκινου, βερίκοκου και λευκών λουλουδιών.

Λιπαρό στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και νότες μελιού.

Πολύ νόστιμο λευκό κρασί.

Novita Γουστολίδι Γράμψα

NOVITA από το Κτήμα Γράμψα.

Γουστολίδι 100%

 

Ανθικά αρώματα από λεμονανθούς, γιασεμί και φρέσκο λάιμ με νότες περγαμόντου. Στόμα με υψηλή οξύτητα και αίσθηση λιπαρότητας.

Πολύ γλυκό αρωματικά!!!

Κυδωνίτσα Μονεμβασιάς

Κυδωνίτσα από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς.

Κυδωνίτσα 100%

 

Φρέσκα αρώματα με έμφαση στο κυδώνι, αχλάδι και νότες απαλών λευκών λουλουδιών.

Ευγενικό στόμα, με καλή οξύτητα και γεύση φρούτων.   

Κυδωνίτσα Θεοδωρακάκου

Κυδωνίτσα από το Κτήμα Θεοδωρακάκου.

Κυδωνίτσα 100%

 

Αρώματα κυδωνιού, κίτρου και γιασεμιού, μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον από πυρηνόκαρπα φρούτα.

Στρογγυλό στο στόμα, με ευχάριστη φρέσκια οξύτητα και καλή φρουτένια επίγευση. 

Κυδωνίτσα Ζαχαριά

Κυδωνίτσα από τους Αμπελώνες Ζαχαριά.

Κυδωνίτσα 100%

 

Άλλη μία εξαιρετική οινοποίηση αυτής της τόσο ευγενικής και αρωματικής ποικιλίας από την Λακωνία. Φέρνει στη μύτη αρώματα αχλαδιού, χαρακτηριστικού κυδωνιού και νότες από εσπεριδοειδή φρούτο. Όμορφο πλούσιο στόμα, με ανθική έμφαση και ισορροπημένη οξύτητα.

Πλυτό Λυραράκη

Πλυτό από το Οινοποιείο Λυραράκη στη Κρήτη.

Πλυτό 100%

 

Αρώματα λεμονανθών, βοτάνων σε φόντο μελιού.

Στόμα με δομή, λιπαρότητα και υψηλή οξύτητα.

Δαφνί Λυραράκη

Δαφνί από το Οινοποιείο Λυραράκη.

Δαφνί 100%

 

Αρώματα λεμονιού, νότες ευκάλυπτου και πορτοκαλιού, με ζωηρή μεταλλικότητα. Καλό σώμα με δροσερή και ξυραφένια οξύτητα. 

Τα Δώρα του Διονύσου

Τα Δώρα του Διονύσου από την Οινοποιία Παρπαρούση.

Σιδερίτης 100%

 

Εξαιρετική οινοποίηση της τόσο ευγενικής ποικιλίας από την Πελοπόννησο. Ανθικά αρώματα κυριαρχούν στη μύτη, μαζί με δροσερό πράσινο μήλο, αχλάδι και νότες φρέσκου χαμομηλιού. Στόμα απαλό, με καλή οξύτητα και λεμονάτο χαρακτήρα.

Αηδάνι Σιγάλα

Αηδάνι από το Κτήμα Σιγάλα.

Αηδάνι 100%

 

Πανέμορφη και ευγενική ποικιλία από την Σαντορίνη με αρώματα από λάιμ, γκρέιπφρουτ και γλυκά άνθη εσπεριδοειδούς.

Στόμα με ισορροπημένη οξύτητα, μεταλλικότητα και φινέτσα.

Αηδάνι Χατζηδάκη

Αηδάνι από το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Αηδάνι 100%

 

Αρώματα τροπικών φρούτων, φυτικότητα και μια νότα καραμέλας. Πλούσιο στο στόμα με καλή δομή και σπιρτόζικη οξύτητα.

Αηδάνι Αργυρού

Αηδάνι από το Κτήμα Αργυρού.

Αηδάνι 100%

 

Τροπικό φρούτο, εσπεριδοειδή και λίγο από τον ορυκτό πλούτο του σαντορινιού αμπελώνα, συνθέτουν το αρωματικό δυναμικό αυτού του κρασιού. Καλοδουλεμένο στο στόμα και στη γεύση, με ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα.

Κατσανό Γαβαλά

Κατσανό από το Οινοποιείο Γαβαλά.

Κατσανό 85%-Γαιδουριά 15%

 

Αρώματα που πλημμυρίζουν από ώριμο λάιμ, κίτρινα λευκόσαρκα φρούτα και νότες αλμύρας και μελιού. Στόμα με οξύτητα, μεταλλικότητα και γεύση από ώριμο λεμόνι.

Tinaktorogos_F24680.jpg

Τινακτορώγος από το Κτήμα Μπριτζίκη.

Τινακτορώγος 100%

 

Έντονα φρουτώδη στη μύτη με τα πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο) να κυριαρχούν, μαζί με νότες τροπικών και εσπεριδοειδών. Στόμα με ελαφριά λιπαρότητα, καλή οξύτητα και φρουτώδη αίσθηση.

Μοσχάτο Σπίνας Στραταριδάκη

Μοσχάτο Σπίνας από το Οινοποιείο Στραταριδάκη.

Μοσχάτο Σπίνας 100%

 

Φινετσάτα αρώματα από βερίκοκο, ροδάκινο και πεπόνι σε φόντο γιασεμί. Στο στόμα απαλό στην υφή, με ευχάριστη οξύτητα που έρχεται να ισορροπήσει το όμορφο γλυκό γευστικό του χαρακτήρα. 

Ίαμα Βραδιανό Βρυνιώτη

Ίαμα ροζέ από το Οινοποιείο Βρυνιώτη.

Βραδιανό 100%

 

Ζωηρότατη μύτη από αρώματα φράουλας, μαύρου κερασιού και τριαντάφυλλου, με όμορφες πινελιές καραμέλας. Μεστό σώμα, με φραουλένια γεύση, ζεστό αλκοόλ, ζωηρή και κομψή οξύτητα και νεύρο.

Βουδόματο Γαβαλά

Βουδόματο από το Οινοποιείο Γαβαλά.

Βουδόματο 100%

 

Αρώματα κερασιού, ροδιού και φράουλας τυλιγμένα σε ένα μανδύα ορυκτότητας. Στο στόμα δροσερό, νευρικό και φρουτώδη με υποψίες ελαφράς τανίνης και υψηλής οξύτητας. Πανέμορφο ροζέ κρασί φαγητού!!!

Από Δυο Χωριά Μεσενικόλα Καραμήτρου

Από Δύο Χωριά του Κτήματος Μεσενικόλα – Καραμήτρος.

Μαύρο Μεσενικόλα 100%

 

Ευγενικά και φινετσάτα γλυκά αρώματα από φραγκοστάφυλο, κόκκινο μήλο και μπανάνα σε φόντο καραμελένιας μύτης. Ημίξηρο γλυκό στόμα με απαλότητα, με οξύτητα που ισορροπεί όμορφα τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του.

Πολύ εύγευστο κρασί!

Μαυρούδι Θεοδωρακάκου

Μαυρούδι Θεοδωρακάκου.

Μαυρούδι 100%

 

Ευγενέστατο μπουκέτο αρωμάτων από δαμάσκηνο, βύσσινο, μήλο, με όμορφες πινελιές κανέλας, σε φόντο ξύλου δρυός. Οι τανίνες του είναι ομαλές, η δομή του σωστή και καλοφτιαγμένη, με καλή οξύτητα και επίγευση φρούτου και θυμαριού. Πολύ νόστιμο κρασί.

Αδάμαστο Μαυρούδι Τσάνταλη

Αδάμαστο Τσάνταλη.

Μαυρούδι 100%

 

Εξαιρετική μύτη από γλυκά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και βατόμουρο σε φόντο μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα γεμάτο με μαλακές τανίνες και απαλή οξύτητα και φρουτένια επίγευση.  

Στη Ρίζα του Βουνού Αυγουστιάτης Γράμψα

Αυγουστιάτης Στη Ρίζα του Βουνού από το Κλήμα Γράμψα.

Αυγουστιάτης 100%

 

Αρώματα κόκκινων φρούτων σε ωριμότητα, βιολέτας, πιπεράτου μπαχαρικού, σε φόντο απαλής βανίλιας. Στο στόμα γευστικό, απαλό στην υφή, με ισορροπημένη οξύτητα και ομαλής διαδρομής τανίνες.

Αυγουστιάτης Μπριτζίκη

Αυγουστιάτης από το Κτήμα Μπριντζίκη.

Αυγουστιάτης 100%

 

Αρώματα κερασιού, βατόμουρου και μύρτιλου, μαζί με γλυκά μπαχαρικά και νότες βανίλιας και βαρελιού. Στο στόμα ζωηρό, με καλή δομή, ισορροπία στην οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φρέσκο χαρακτήρα με φρουτώδη γεύση. Όμορφο κρασί.

Βερτζαμί Αντωνόπουλου

Γεροντόκλημα Βερτζαμί από τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου.

Βερτζαμί 100%

 

Αρώματα μούρων, μαυροκέρασων, δαμάσκηνων, ξηρού καρπού, σοκολάτας και μελιού σε υπέροχη αίσθηση ξύλου βαρελιού. Στο στόμα στιβαρό με όγκο, ώριμου φρούτου γεύση και στιβαρές τανίνες.

Μαύρο Καλαβρυτινό Τετράμυθος

Μαύρο Καλαβρυτινό από το Οινοποιείο Τετράμυθος.

Μαύρο Καλαβρυτινό 100%

 

Όμορφη φραουλένια μύτη μαζί με κεράσι, γλυκά μπαχαρικά και υποψίες βοτάνων και δέρματος. Μαλακές τανίνες στο στόμα, γεμάτο στη γεύση με καλή οξύτητα και ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Μαυροτράγανο Χατζηδάκη

Μαυροτράγανο από το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Μαυροτράγανο 100%

 

Εξαιρετικής συμπύκνωσης άρωμα από ώριμο δαμάσκηνο, μαύρη σοκολάτα και λεβάντα, με πινελιές καπνού, πιπεράτων μπαχαρικών και μαρμελάδας. Στόμα δυνατό με απαλή υφή, κοφτερές τανίνες και ισορροπημένο αλκοόλ. Γεύση κόκκινου φρούτου και καπνού, με ξηροκαρπένια επίγευση.

Μαυροτράγανο Καραμολέγκου

Μαυροτράγανο Αρτέμη Καραμολέγκου.

Μαυροτράγανο 100%

 

Άρωμα από κόκκινα φρούτα του δάσους, μαρμελάδας και πιπεράτων μπαχαρικών, σε φόντο ορυκτού. Στο στόμα πλούσιο, τανικό με ξηρή γεύση και ισορροπημένη οξύτητα.

Μαυροτράγανο Σιγάλα

Μαυροτράγανο από το Κτήμα Σιγάλα.

Μαυροτράγανο 100%

 

Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και μαρμελάδας. Πολυπλοκότητα, ιδιαιτερότητα και ορυκτός πλούτος, συνθέτουν το μπουκέτο αυτού του πολύ δυναμικού κρασιού. Ογκώδες, πλούσιο, με στιβαρές αλλά ομαλά εξελισσόμενες τανίνες στο στόμα, ισορροπημένη οξύτητα και πιπεράτη επίγευση.

Κόνιαρος Νεραντζή

Κόνιαρος από το Κτήμα Νεραντζή.

Κόνιαρος 100%

 

Σπανιότατη ποικιλία. Εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων από βατόμουρο, βύσσινο και μπαχαρικά, με μεγάλη συμπύκνωση συνεχώς εξελισσόμενη, που καταλήγει σε αποξηραμένο φρούτο και αίσθηση βανίλιας. Τανικό στόμα με στιβαρή δομή, εξέλιξη των αρωμάτων στη γεύση και ισορροπημένη οξύτητα. Καταλήγει σε ευχάριστες υποψίες καπνιστού ξύλου βαρελιού.

Τσαπουρνάκος από το Κτήμα Βογιατζή.

Τσαπουρνάκος 100%

 

Κλώνος του γαλλικού Cabernet Franc. Ιδιαίτερα αρωματικό και πολύπλοκο κρασί, χαρακτηρίζεται από αρώματα δαμάσκηνου, αποξηραμένου φρούτου, γλυκόριζας, πράσινης πιπεριάς με νότες βανίλιας. Στο στόμα μπαχαρένιο με τονισμένες τανίνες που ισορροπούν με την κομψή οξύτητά του. Σώμα μεσαίου όγκου. 

Τσαπουρνάκος Βογιατζή
Μούχταρο Μουσών

Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών.

Μούχταρο 100%

 

Έντονα αρωματικό κρασί με πολυπλοκότητα και συμπύκνωση κόκκινων φρούτων όπως φραμπουάζ, φράουλα, κεράσι, μύρτιλο και δαμάσκηνο, με νότες πιπεριού και γλυκών μπαχαρικών. Μεστό σώμα, φρουτώδη γεύση, νεαρός χαρακτήρας και δυνατές τανίνες. Κρασί για παλαίωση από μια πολλά υποσχόμενη (και όχι άδικα) ποικιλία.

Μαυροκουντούρα Αβαντίς

Μαυροκουντούρα από το Κτήμα Αβαντίς.

Μαυροκουντούρα 100%

 

Πλούσιο και συμπυκνωμένο αρωματικά, με το κόκκινο φρούτο να ξεχωρίζει μαζί με αίσθηση μαρμελάδας και καφέ. Τανικό στόμα, με ομαλή διαδρομή και εξέλιξη, ισορροπία στην οξύτητα και βανιλάτη επίγευση. Καλοδομημένο κρασί.

Είναι οι πανέμορφες και τόσο σπάνιες Ελληνίδες ''κούκλες'', που είχα την χαρά και τιμή να συστηθώ και να ''μιλήσω'' μαζί τους, την τελευταία μέρα του Οινοράματος 2015, όπου και ήταν αφιερωμένη σ' αυτές.

Είναι -όπως μ' αρέσει και συνηθίζω να λέω- οι ελληνικές ποικιλίες ''διαμάντια'', που αξίζει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους και που επίσης αξίζει, αναμφισβήτητα να τις αναζητήσουμε και να αφεθούμε στην ελληνικότατη γοητεία τους!

 

Στο επόμενο διάστημα, μέσα από αυτό το site θα τις δούμε μία μία αναλυτικότερα, όπου και θα μας αποκαλύψουν όλα τα μυστικά τους!

 

Στην υγεία σας με γεύση από Ελλάδα.

29/03/2015

δείτε τις λευκές αναλυτικά εδώ

bottom of page