top of page

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  • Άγριες ζύμες

Το σταφύλι για να οινοποιηθεί και να μας δώσει κρασί και όχι απλό χυμό σταφυλιού, χρειάζεται ζύμες. Κοινώς ζυμομύκητες, σαν αυτές που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στο ψωμί, στο γιαούρτι, στο τυρί κ.α.

Υπάρχουν δύο ειδών ζύμες στην οινοποίηση. Οι καλλιεργήσιμες ζύμες, όπου επιτρέπουν στον οινοποιό, ελεγχόμενα να δώσει στο κρασί σχεδόν το απόλυτο από το στιλ που επιθυμεί.
Η άλλη περίπτωση, που την συναντούμε σπανιότερα στην επαγγελματική οινοποίηση, είναι να αφήσουμε το σταφύλι να χρησιμοποιήσει τις δικές του ζύμες. Αυτές που ονομάζουμε Άγριες.
Φυσικά στην περίπτωση αυτή, ο οινοποιός δεν μπορεί να ελέγξει στον απόλυτο βαθμό το στιλ και το χαρακτήρα του κρασιού. Το σίγουρο είναι όμως ότι το κρασί που έχει ζυμωθεί κατά αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να μας δώσει περισσότερα γνωρίσματα ως προς την περιοχή, το μικροκλίμα της και γενικότερα ως προς την ανάπτυξη του. 

  • Αγουρο (κρασί)

 Χαρακτηρίζουμε ένα κρασί που έχει οινοποιηθεί χωρίς τα σταφύλια να έχουν ωριμάσει πλήρως, με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονα τις τανίνες του, όταν πρόκειται για ερυθρό και αυξημένη οξύτητα όταν πρόκειται για λευκό.

  • Αιχμηρό (κρασί)

​ Χαρακτηρίζουμε ένα κρασί με πολύ υψηλά επίπεδα οξύτητας και τανινών, του οποίου η γεύση αρχίζει να γίνεται ενοχλητική.

  • Ανθώδες (κρασί)

 Χαρακτηρίζουμε ένα κρασί όταν ο αρωματικός του χαρακτήρας μας θυμίζει περοσσότερο άνθη και λουλούδια.

  • Ανταύγειες

 Είναι οι αποχρώσεις του χρώματος του κρασιού, τις οποίες μπορούμε να διακρίνουμε αν γείρουμε ελαφρώς το ποτήρι πάνω από ένα λευκό φόντο. Οι ανταύγειες του κρασιού θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα ως προς την ηλικία του κρασιού και την φρεσκάδα του. Συνήθως στα νεαρά λευκά, τις διακρίνουμε στις αποχρώσεις του πράσινου και αρχίζουν να γίνονται πιο κίτρινες ή χρυσές όταν το κρασί παλαιώνει. Αντιστοίχως στα ερυθρά έχουμε ένα φάσμα αποχρώσεων από κυανές (μπλε) έως κεραμιδί όσο το κρασί παλαιώνει.

 * Μέσα σε αυτό το site τις ανταύγειες, θα τις συναντήσουμε και ως χρωματικά παιχνίδια ή παιχνιδίσματα.

  • Αυστηρό (κρασί)

 Χαρακτηρίζουμε ένα κρασί χωρίς αρωματικό και γευστικό πλούτο. Με έντονη οξύτητα συνήθως και στυφές τανίνες. Ένα κρασί που δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα θέλει το χρόνο του για να ωριμάσει και να ''μαλακώσει''.

  • A.O.C. (Appellation d' Origine Controlee)

 Το συναντούμε στα γαλλικά κρασιά και σε άλλα γεωργικά προϊόντα (τυριά, βούτυρα) και είναι κάτι ανάλογο με το ελληνικό πιστοποιητικό Π.Γ.Ε.
(Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Το αντίστοιχο ιταλικό είναι D.O.C.(Denominazione di Origine Controlata).

  • a la (α λα)

 Πρόθεμα που κατά βάση δηλώνει τον τρόπο που είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις θα το συναντήσουμε και ως γεωγραφικό προσδιορισμό ή και ονομαστικό. π.χ. μανιτάρια α λα κρεμ, σπαγγέτι α λα Μπολονέζ, σαλάτα α λα σεφ.

  • a la carte (α λα καρτ)

 Γαλλική ορολογία που κατά λέξη σημαίνει ''από την κάρτα'', από τον κατάλογο. Είναι τρόπος σερβιρίσματος και λειτουργία σάλας εστιατορίων. Είναι ο πιο σύνηθες τρόπος, ειδικά σε εστιατόρια εκτός ξενοδοχείων και βασίζεται στην ελέυθερη επιλογή των εδεσμάτων από τον ίδιο τον  πελάτη, από τον κατάλογο τους.

  • al' dente (αλ ντέντε)

 Ιταλικός όρος που κατά λέξη σημαίνει ''στο δόντι''. Χρησιμοποιείται επί το πλείστων για τα ζυμαρικά αλλά και για τα λαχανικά, για να δηλώσουμε το τρόπο βρασίματός τους. Πρέπει να είναι τόσο, ώστε να ''κρατάνε'' βάζοντάς τα στο στόμα, διατηρώντας όμως μία υπέροχη υφή.

  • Au gratin (ογκρατέν)

 Γαλλικός όρος που σημαίνει φαγητό μαγειρεμένο σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να ροδίσει η επιφάνεια του. Συνήθως επιστρώνονται με τυρί τριμμένο, φρυγανιά ή μπεσαμέλ.

Αγριες ζύμες
A.O.C.
bottom of page