top of page

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Θειώδη
  • Θειώδη

Τα θειώδη είναι παράγωγα του διοξειδίου του θείου, που χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες ως συντηρητικό του κρασιού. Είναι εντελώς αβλαβή για τον οργανισμό, εκτός και αν υπάρχει περίπτωση αλλεργιών. 
Πριν φυσικά πετροβολήσουμε το κρασί για άλλη μία φορά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι θειώδη περιέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τροφίμων και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Το κρασί περιέχει την μικρότερη, γιατί τόση χρειάζεται, μιας και η οξύτητά του, συμβάλει ακριβώς σ' αυτό.

Στην συντήρησή του.

  • Θερμοκρασία δωματίου

Μία εντελώς παρεξηγημένη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας των ερυθρών κρασιών. Η φράση αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια Γαλλία και στην Αυστρία, την εποχή των κάστρων και των πύργων. Η μέση θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων κυμαινόταν μεταξύ των 16 με 18 βαθμών Κελσίου, άρα εν συντομία για να προσδιορίσουν την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των ερυθρών κρασιών, επινόησαν την έννοια ''θερμοκρασία δωματίου''.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν λέμε πως τα ερυθρά κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, δεν εννοούμε από 22 έως 40 που μπορεί να κυμαίνεται αυτή, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά την σωστή θερμοκρασία για τα ερυθρά κρασιά που είναι μεταξύ 15-16 έως 18-19 βαθμών Κελσίου. 

bottom of page