Κοκκινόμυλος Τσέλεπου

Εσοδεία : 2007

Ποικιλιακή σύνθεση : Merlot (Μερλό) 100%

Τύπος : Ερυθρός ξηρός

Κατηγορία : Τοπικός Οίνος (Τεγέα)

Αλκοόλ : 14%

Προτ/μενη θερμ/σια σερβ/τος : 16 - 19 C

Έτος δοκιμής : 2013

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από ιδιόκτητο αμπελοτόπι στην περιοχή Κοκκινόμυλος, στην Αρκαδία. Λοφοπλαγιά με ΒΔ προσανατολισμό και αργιλοπετρώδη εδάφη σε υψόμετρο 750 μέτρων. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και ο όψιμος τρυγητός έχουν σαν αποτέλεσμα τη συγκομιδή ενός ώριμου και συμπυκνωμένου καρπού.

Κλασική ερυθρά μέθοδος οινοποίησης με πολύ μεγάλες εκχυλίσεις 20-25 ημέρες.

Παλαίωση 15 μηνών σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

 

ΟΨΗ

Εντυπωσιακό, βαθύ, έντονα πορφυρό χρώμα με λαμπυρίζουσες, ροδαλές ανταύγειες, με κεραμιδένια παιχνιδίσματα. Πυκνή ρευστότητα με παχιά και αργοκίνητα δάκρυα.

 

ΑΡΩΜΑ

Εντυπωσιακότατης δυναμικής παλέτα. Ένα  μπουκέτο από ώριμα κόκκινα, σχεδόν μαύρα φρούτα (δαμάσκηνο, σμέουρο), “νότες” από βανίλια, καπνό, γλυκά μπαχαρικά και ξηρό καρπό, μαζί με τα 14% του αλκοόλ του, που το νιώθεις στη μύτη, δημιουργούν μια συγκλονιστική ισορροπία. Με την παραμονή και την “αναπνοή” του στο ποτήρι, αφήνει μια “υποψία” μαύρης σοκολάτας και μια αίσθηση γλυκύτητας. Συναρπαστικό.

 

ΓΕΥΣΗ

Γεροδεμένο, στιβαρό σώμα με “ζεστό” αλκοόλ και δυνατές τανίνες. Να μην λησμονούμε πως το κρασί ακόμα βρίσκεται στα μέσα της οινικής του εξέλιξης. Παρουσιάζει μια εξαιρετική αίσθηση μαρμελάδας δαμάσκηνου στον ουρανίσκο, που μαζί με τη “ζέστη” του αλκοόλ του και τις ζωηρές του τανίνες, σε καθηλώνει. Εντυπωσιακή όσο και μακρυά επίγευση από ξηρό καρπό (καρύδι), ενώ έχεις την αίσθηση ότι νωρίτερα έχεις φάει γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο.

 

ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ

Γουρουνόπουλο στο φούρνο

Φιλέτο μοσχαρίσιο με δυνατές κόκκινες σάλτσες

Φτερωτά κυνήγια

Παλαιωμένα κίτρινα τυριά

 

ΕΥΡΩΣ ΤΙΜΗΣ

24,00 – 27,00

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα κρασί που δεν “σηκώνει” παιχνίδια. Μία εξαιρετική οινοποίηση του Merlot στην Ελλάδα, από τον καλλιτέχνη Γιάννη Τσέλεπο. Λίγο “σφιχτό” ακόμα, αλλά είναι στα μισά της διαδρομής του. Παλαιώστε το άνετα για 10 χρόνια και μετά, απλά, απολαύστε το αποτέλεσμα της υπομονής σας. Σήμερα είναι Κέρβερος που μπορεί να τιθασεύσει, κάθε γαστρονομικό κολοσσό που θα του βάλεις δίπλα του.

(Το κρασί μεταγγείθηκε και παρέμεινε στην καράφα για 2 ώρες)

 

 

Επιστροφή